Fogyókúra alatt együnk kenyeret?
Igen, fogyókúra esetén is kell, lehet kenyeret ennünk. Inkább a kérdés, hogy milyet, mennyit, mikor? Nyilván fontos szénhidrátforrás a kenyér számunkra, amikre pedig mindenféle fogyókúra-diéta alatt szüksége van a szervezetünknek. A fehér lisztből készült kenyér és tészta energia- és szénhidráttartalma általában nem tér el lényegesen a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és tészták energia –és szénhidráttartalmától, azaz egyformán hízlalnak, fogyást nem segítenek elő. Nem azért kell a barna, teljes kiőrlésű kenyeret választanunk vásárláskor, mert azzal fogyást érhetünk el, hanem mert a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek, tészták egészségesebbek. Előnyeik: magas rosttartalmuk van, amely által később leszünk éhesek, megakadályozzák a zsírok gyors felszívódását, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagabbak.
Ezért inkább a barna, rozsos, teljes kiőrlésű kenyereket válasszuk! A tészták közül a durumlisztből készült előnyös választás, mert a glikémiás indexe alacsonyabb.
Javaslom, hogy fogyókúra, diéta alatt a reggelinkben, ebédünkben legyen csak kenyér vagy tészta, ami ne legyen nagy mennyiségű, inkább a felét együk annak a mennyiségnek, mint fogyókúra előtt. Ne kenjük a kenyeret semmivel, ha muszáj, akkor inkább csak nagyon vékonyan, vagy pl. mustárral, hogy a fogyást elősegítsük. Lényeg, hogy fogyókúra idején is együnk gabonából készült ételeket, mert a szükséges szénhidrátok száműzése hiányállapotok kialakulásához vezethet.