HTML

Fogyókúra edzéssel

A blogjaim az egészséges életmóddal foglalkozik, a helyes táplálkozásról, az edzésekről, egyáltalán az alapoktól. Mindemellett fogok írni tévhitekről is, érdekes lesz:)

Friss topikok

Linkblog

A táplálékkiegészítőkről

2010.10.05. 12:47 Hazadi Judit - személyi edző

Tudnunk kell, hogy a táplálékkiegészítőket mikor, mennyit fogyasszunk!! A nagyobb dózis fogyasztása egészségünkre káros lehet!

A táplálékkiegészítők biztosítják a vitaminellátást, lerövidítik a szervezet regenerációjának idejét, javítják az izommunka energiaszükségletét, a szervezet, az izmok oxigénellátását.Remekül segítenek betartani a naponta többszöri étkezést (ha nincs idő evésre), a diétázóknak is nagyon jó vacsora lehet.

 

Milyen célból lehet szükséges a táplálék-kiegészítők fogyasztása?

Lehet fokozni az erőszintet, izomtömegnöveléskor, zsírégetéskor, energiánk növelésekor, a szövetépülés gyorsaságának elősegítéséhez, gyorsabb edzés utáni regeneráldáshoz, általános egészség fenntartásához, diéta, fogyókúra esetén.

 

Nem csak a sportólóknak szükséges a táplálék-kiegészítés, hanem mindenkinek! Sajnos egyre több a környezeti ártalom, főleg a nagyvárosokban élőket érinti. A rohanó világunkban átélt stressz, az alkoholfogyasztás, a cigarettázás, a kávézás, az ételeinkben lévő tartósítószerek, színezékek, stb. mind-mind fokozzák szervezetünk igényét a vitaminokra. Egyetlen szál cigaretta elszívása kb. 100 mg C-vitamint von el a szervezettől!! A különbség az aktív és a passzív dohányos között, hogy az aktív fizet is érte!

 

Milyen táplálékkiegészítőt fogyasszunk?

 

Figyelnünk kell arra, hogy ne használjunk sokféle táplálékkiegészítőt egyszerre! Nézzük meg a csomagoláson, hogy ne tartalmazzon tiltott doppinganyagokat! Fontos, hogy a készítmény összetétele, eredete, tisztasága ismert, OÉTI által ellenőrzött legyen.

Tudnunk kell, hogy milyen a saját táplálkozási szokásunk, továbbá, hogy mely vitaminokból, tápanyagokból nem viszünk be eleget a szervezetünkbe étkezéseink során! Ma már vannak táplálék-helyettesítők is, ezek jók pl. fogyókúra, diéta esetén is, ugyanis remekül lehet egy vacsorát helyettesíteni, ugyanis a szükséges tápanyagokat tartalmazza, de nem eszünk "szemét kaját". Tudjuk alkalmazni olyankor is, amikor nincs időnk enni, ugye sok ilyen van, (sokszor hallom ezt).

 

A táplálékkiegészítők jelentősége

 

Az ételeink nagy része feldolgozott állapotben kerül elénk, csökkentett vitamin és ásványi anyag tartalommal, mindemellett a főzés, fagyasztás ront a helyzeten. Sajnos nem eszünk nyersen sokmindent, így elveszítjük az értékes tápanyagokat. Az egyszerű szénhidrátok az étrendünk 50-60%-át teszik ki, ezeknek alacsony a tápanyagtartalma, rengeteg üres kalóriával!! A mezőgadaságban a műtrágyázás, fertőtlenítő szerek alkalmazása miatt szintén csökken a tápérték. Az alkohol rombolja a B vitamin komplexbe tartozó vitaminokat, az A és a C-vitaminokat, a cinket, magnéziumot, kalciumot. Sokkal nagyobb vízkiválasztásra készteti a vesét, ez pedig súlyos dehidrációhoz vezet...!!

A zöldségek túlfőzése oxidálja és rombolja a hőérzékeny vitaminokat, a forralás tönkreteszi a vízben oldódó B vitaminokat, a C-vitamint és az ásványi anyagok nagy  részét. Sokan használunk fájdalomcsillapítókat, antibiotikumokat, stb., melyek szintén rontanak a helyzeten, felgyorsítják pl. a kalcium, kálium, B és C-vitamin kiürülését a vizelettel. Az antibiotikumok hosszú távú használata az immunrendszer károsodásához vezet és elvonja a szervezettől az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat. A stressz növeli a szervezet B5, B6, C, a légszennyezettség pedig az E-vitamin szükségletet. Sérülések esetén sok fehérjepótlásra, A,C-vitamin és cink pótlásra van szükség a gyógyulási folyamatokhoz.

 

Táplálékkiegészítők

 

HCA: Csökkenti a felesleges szénhidrátok zsírrá alakulását, csökkenti az étvágyat úgy, hogy fokozza a máj ATP raktárait és ezáltal nem küld jelet az agynak, hogy éhezik a szervezet.

Chitosan: A rákpáncél kivonat megköti a zsírt a bélrendszerben, tehát nem zsírégető, hanem testsúlykontrollhoz alkalmazzák. Vigyázni kell vele, mert az esszenciális zsírokra szükség van, a zsírban oldódó vitaminok bejutását gátolja.

Tirozin: A tirozin és a fenilalanin bázisán keletkezik a noradrenalin, adrenalin és a dopamin. Ezek zsírlebontást indítanak meg. Bizonyos pajzsmirigyhormonok, melyek szabályozzák az anyagcserét, a tirozin jódozásával jönnek létre.

Piruvát: A glukóz lebomlása során alakul ki az energiatermelő ciklusban, segíti a testzsír csökkenését és fokozott energiát biztosít.

Foszfátok: Emelik az ATP szintjét a májban, ezért elhitetik a szervezettel, hogy megfeleő kalória és szénhidrát mennyiség kerül elfogyasztásra, ezzel fenntartják az anyagcsere sebességét. Nagyobb edzésteljesítmény elérhető vele. 

Koffein: Stimulálja a központi idegrendszert, fokozza az adrenalin kibocsátást, termogenezist (hőtermelést). A zsírsavak fokozott felszabadulása 3-4 órával a koffein fogyasztása után jelentkezik.

Liponsav: Fokozza az izom glükóz felvételét és ATP szintézisét kb. 40%-kal. Ezáltal erősebbé tesz, csakúgy, mint a kreatin. Mindezt a zsírtárolás rovására teszi. A liponsav növeli a kreatin izomba jutását.

Melatonin: Elősegíti a nyugodt alvást, fokozza a pajzsmirigyhormon keletkezését, a stresszhormonok roncsoló hatását tompítani képes. Csökkenti a koleszterinszintet és normalizálja a magas vérnyomást. A melatonin szintje huszonéves korban a legmagasabb, majd fokozatosan visszaesik a negyvenes évek közepéig, amikor is elkezd zuhanni.

 

L-karnitin: Zsírégetésnél játszik szerepet, fokozza a mitokondriális zsírsav oxidációt, az aerob anyagcserét, növeli az aerob kapacitást. Csökkenti a tejsav képződést, kíméli az izomfehérjéket, lerövidíti a regenerációs időt, javítja az immunológiai védekezést. Fokozza az izmok vérátáramlását, növeli az oxigén ellátottságukat, segíti a szívizom működését. Az L-karnitin dózisa 250-500mg edzés előtt fél órával.

CLA: (konjugált linolsav): Olyan zsírsav, amely küzd a "saját fajtája", azaz a többi zsírsav ellen. Olyan kémiai közvetítő anyagok felszabadulását idézi elő az immunrendszerben, amelyek fokozzák a zsírégetést és izomnövekedéshez vezetnek, mivel gátolják az edzés után/közben fellépő fehérjebontó folyamatokat. Hatásos antioxidáns, erősíti az immunrendszert, véd a betegségekkel szemben. A sportolók leginkább a test zsírszázalékának csökkentésére alkalmazzák. Chitosannal együtt nem fogyasztható, mert az a zsírsavak felszívódását megakadályozza.

Króm-pikolinát: A króm a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez is szükséges ion. A hasnyálmirigy hormonja, az inzulin króm hiányában nem képes hatni. A króm tehát közvetlenül és közvetve is befolyásolja - stabilizálja - a vércukorszintet, serkenti a glukóz elégetését. Az inzulinnal együttműködve az aminosavakat is bejuttatja a sejtekbe, ez a fehérjebeépítő tulajdonság sportolók számára különösen fontos, csakúgy, mint a zsírégető hatás. A krómhiány cukorérzékenységhez, cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez és szívbetegségekhez vezethet. Sportolóknál megakadályozza az izmok fejlődését és rontja a teljesítményt. A króm-pikolinát dózisa 200-600mg naponta.

www.szemelyiedzes.com

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyiclub.blog.hu/api/trackback/id/tr222346522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása