A kutatók károsnak ítéltek minden telített zsírt, a "jó zsírok" a többszörösen telítetlen növényi eredetű zsírok voltak. Mostanáig. A többszörösen telítetlen zsírokat felmelegítik, a zsírmolekulák oxidáción mennek keresztül, új molekulák keletkeznek. Ezek lehetnek károsak is. Az oxidáció melléktermékei reakcióba lépnek az olyan molekulákkal, mint a vitaminok, és az oxidáció során oxidálják őket, megváltoztatják a szerkezetüket, így a továbbiakban már nem lesznek hasznosak biológiai szempontból. A nagy mennyiségű növényi olyaj fogyasztása felgyorsítja a bőr öregedési folyamatát, a nagyobb mennyiségű szabad gyök jelenléte miatt, ennek eredményeképpen pedig ráncosodik az arc. A többszörösen telítetlen olajok ugyanakkor kromoszómakárosodást is okozhatnak. A legújabb statisztikai adatok szerint míg sok ember átállt a telített zsírokról a növényi olajokra, és bár a szív- és keringési betegségekből származó halálozási arány csökkent, az általános halálozási arány ugyanannyi maradt. Ennek az az oka, hogy bár kevesebben haltak meg szívbetegségben, többen haltak meg rákban. A kutatások szerint a nagy mennyiségben fogyasztott többszörösen telítetlen zsírok fokozzák a rák kockázatát.<br />
Tehát a "rossz zsírok" nem is olyan rosszak... Antioxidánsok találhatók pl. a vajban, margarinban...Miután az olajat kinyerik a növényből, számos káros hatás éri. Amíg a növényi olaj az étel része, addig egészséges. Akkor mivel főzzünk? Melyik jelent nagyobb kockázatot? A szívbetegség vagy a rák? Összegezve a legjobb, amit tehetünk, ha csökkentjük a zsírbevitelt.