HTML

Fogyókúra edzéssel

A blogjaim az egészséges életmóddal foglalkozik, a helyes táplálkozásról, az edzésekről, egyáltalán az alapoktól. Mindemellett fogok írni tévhitekről is, érdekes lesz:)

Friss topikok

Linkblog

A koleszterinről

2010.10.05. 16:50 Hazadi Judit - személyi edző

www.szemelyiedzes.com

 

A koleszterin elengedhetetlen az egészséges szervezet számára. A test szöveteinek szerkezeti összetevője, amely különösen a szív és keringési rendszer, valamint az idegrendszer számára fontos. A koleszterin a nemi és mellékvese hormonok, az epe és a D-vitamin egyik alapvető alkotóeleme. A koleszterin két formája: HDL-ek, LDL-ek. Az LDL-ek a sejteket veszik célba, különösen az artériák falán található sejteket., képes eltömíteni az artériákat. A HDL-ek elszállítják az LDL-eket. Tehát a HDL-ek a "jó fiúk". Az LDL rizikótényezői: a túl sok cukor, zsír, szénhidrátfogyasztás, a stressz, a dohányzás, alkoholfogyasztás, az elhízottság és a genetikai adottságok. A magyar étrendben az átlagos zsírfogyasztás egyre nő, ezzel egyidejűleg a szív- és keringési eredetű betegségben elhunytak halálozási arányszáma is. Még e kockázati tényezők figyelembevétele mellett is a testépítők két legjobb természetes élelmiszerforrása a tojás és a 1,5%-os tej. Mindkettőben van koleszterin, csakhogy olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenek a testépítők számára. A tojás nem emeli a szérum-koleszterinszintet, mivel a tojásban van kolin és lecitin is. Van benne még foszfor és glicerin is. A kolin és a lecitin egyaránt emulgálja a tojásban lévő koleszterint, és mozgásban tartják a véráramban lévő koleszterint. Az 1,5%-os tejben lévő koleszterin az idegrostok és a mielinhüvely építőkövének számít, és a benne lévő zsírtartalaom kompenzálható oly módon, hogy száműzzük a zsírt minden egyéb élelmiszerforrásból. Az étkezéssel bevitt koleszterin csak az egyik lehetséges rizikófaktor a szívbetegségek esetén. Általában a szívbetegségek előfordulásának kockázata növekszik a bevitt koleszterinnel. Mégis vannak olyan vegetáriánusok, akik szívbetegek lesznek, és olyan emberek, akik szinte semmi mást nem esznek, csak állati zsírt, mégis mintha immunisak lennének a szívbajok ellen. Az ilyen esetek a genetikai örökséggel magyarázhatók: a testünket genetikailag úgy programozták, hogy adott mennyiségű koleszterint termeljen. Az LDL és a HDL aránya ugyancsak genetikailag elrendeltetett. Ha magas az LDL-ek aránya, akkor az orvos előírhat koleszterincsökkentő gyógyszert, de emellé lecitint kell fogyasztanunk B3 vitaminnal, vagyis egy antagonistával. Bárhogy is álljunk a koleszterinnel, érdemes az edzésünkbe aerob gyakorlatokat is beiktatni. A gyümölcspektin és a fokozott rostbevitel ugyancsak köztudottan olyan módszerek, amelyek helyrebillentik a kétféle koleszterin arányát. Fontos, hogy ne szedjük a lecitint, ha mellékhatásai jelentkeznek, pl.: hányinger, szédülés. Nem minden táplálékkiegészítő kedvező hatású mindenki számára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyiclub.blog.hu/api/trackback/id/tr462347217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása